mtbSeikkailu 2015

 DSC00404

Herätys kuudelta ja aamiaiselle, ollaan Hetassa, Hetan kodassa Enontekijöillä. Takana n.1500km/17h ajoa auton ollessa kattoa myöten täynnä varusteita. 13 henkilöä kokoontuu ja valmistautuu ”Suomen vaativimpaan maastopyöräilytapahtumaan”.

Aamu alkaa pienellä tihkusateella ja mielessä liikkuu, että tuliko kaikki varusteet nyt mukaan? Poljetaan melkein 20km siirtymää ennen kuin kurvataan tunturipoluille. Pari kilometriä ja töppöset on täynnä vettä ja märkänä ne tulevat olemaan seuraavat seitsämän päivää. Ensimmäiset kilometrit tuntuvat hieman oudolta johtuen raskaammasta repusta. Onneksi meillä on huoltoauto joka kuljettaa teltat, ruuat, huoltotarvikkeet yms. Seuraavaan yöpymispaikkaan. Mukana on ainoastaan päivän sapuskat, varaosat ja tarvittavat lisävaatetukset.

Täkäläiset reitit poikkeavat kaldoaivin ja paistunturi erämaa-alueesta huomattavasti. Enemmän jänkhää ja jokien ylityksiä. Reitti kulkee läpi erämaitten ja oikeastaan ainoita asumuksia on porokylät ja muutamat retkeilijöille tarkoitetut autiotuvat.

Ensimmäinen päivä on pisin matkaltaan ja yksi eniten odottamiani. Kuljemme läpi Pöyrisjärven eräämaa-alueen. Seutu on kuuluisa hiekkaisista harjuista ja rannoista. pyöräilemme välillä jopa järvessä pitkän matkaa, lautalla ylitämme yhden syvän ojan. Päivän pituudeksi tulee 12 tuntia ja melkein 110km, huolto-auton löytäminen teki vielä lopussa sakkolenkin jota ei datoihin tallentunut.

Kun pääsimme perille niin heti huoltoteltta pystyyn ja ruuan tekoon, porukka oli jaettu ryhmiin jotka vuorotellen valmistivat aamiaisen ja illallisen huolto-auton tuomista tarvikkeista. Sapuskan jälkeen pyörän&kuskin huoltoa, peseytyminen oli joka ilta järvessä tai joessa joitten ääreen pyrimme telttakylän pystyttämään, tähän voi todeta, että oli KYLMÄÄ vettä noissa.

IMG_20150802_153000 

2.8.2015 Hetta –  Guhkesjavri    https://connect.garmin.com/modern/activity/869365310

Aamiainen naamaan, leirin purku ja pyörän päälle, tai ainakin yritystä. Istumalihakset niin Helevatun kipeet, että ei mitään määrää, menee kauan ennenkuin pystyy normaalisti polkeen. Edellinen pitkä päivä tuntuu muutenkin. Matka alkaa taas pikku siirtymällä ennen tunturi ylänköille nousua. Suomen ja Norjan rajan tuntumassa matkaamme ensin länteen päin ylittäessämme monta kertaa valtakunnan rajan. Lopulta käännymme kohti pohjoista ja kautokeinoa. 7h tunnin jälkeen ruokatauko, mukana oli ryhmittäin kaasukeittimet joilla valmistettiin päivän lounas, lisää vain vesi tyyppisiä, helppoa ja nopeaa.75km/12h, eli pitkä päivä tuli tästäkin. Illalla ruoka, leiri toimet normaaliin tapaan ja uudet jarruplat. Jos suuta pitäisi täällä auki pitempään, niin se täyttyisi iltapalallla ihan itsestään. Ötököistä!

3.8.2015 Guhkesjavri – Kautokeino https://connect.garmin.com/modern/activity/869377270

Kolmantena päivänä ajettiin pitkin jo vuosikymmeniä sitten käytöstä poistuneen Altan postitietä. Kyseinen tie on ollut aikanaan ainoa yhteys Altaan manteretta pitkin. Pääasiassa helppoa maasto-autouraa nousuineen. Pisin yhtämittainen ylämäki oli noin 5 kilometrin luokkaa. Ainoa päivä jolloin jalat pysy kuivana kun laittoi toiset ajokengät, toiset ei ehtiny kuivua koko viikkona.Loppureitti leiriin, Masiin, tarjosi pitkän ja vauhdikkaan alamäen jossa otettiin hieman leikkimielellä “kisaakin”. Masin leiripaikka oli niitetty pelto, jonka vieressä virtasi Altaelva, siinä tuli suoritettua iltapesu. Aurinkon lasku oli kerrassaan upea, ruokaa ja huoltoauton tuoma olut maistui!Illalla täytettiin reppu(niinkuin joka ilta)valmiiksi seuraavan päivän eväillä ja juomilla. Retken vetäjä piti huolen, että jokainen muisti tämän.

4.8.2015 Kautokeino – Masi  https://connect.garmin.com/modern/activity/869377293

Masista nousu nosti lämmöt heti tappiin ja märät töppöset ei haitannu enää yhtään. 3 km matkalla yli 140 metriä nousua ja nousu jatkui pitkään siitä eteenpäin. Taisi olla viikon paras keli, lyhkäsissä sai ajella koko päivän, muutenkin tykkäsin reitistä paljon, upottavia jänkiä ei niin paljon kuin muualla, mutta järviä joka puolella. Mm. Iesjärvi joka tunnetaan isoista rauduistaan. Ylläreitäkin sattui. Yhden kummun takaa ilmestyi pari sorjaa tyttöä bikinit päällä. Neljä norjalaistyttöä oli viikon vaellusreisulla ja päättäneet pitää uimatauon. Hetken siinä juteltiin ja jatkettiin matkaa. Raskas päivä kaikenkaikkiaan tuli tästä. Energiat ihan loppu, ei edes pesulle jaksanu leirissä. Tankkausta ja unta palloon.

5.8.2015 Masi – Övrestilla  https://connect.garmin.com/modern/activity/869377320

WP_20150805_14_19_18_Pro-4

 

Tämä oli toinen odotettu päivä, korkeat 1100 metriin ulottuvat vuoret Stabbursdalen kansallispuiston tuntumassa, huimat maisemat ja leveän joen ylitys. Sitä ennen oli vaan ylitettävä käsittämätön suo, siis ylämäkeen monta kilometriä upottavaa ja ojaista suota. Olo kuin hobitilla mordorissa. Energiat loppu. Aina kun tuli pienikin pysähdys, niin jotain syötävää kurkusta alas.Niin kuin monena muunakin päivänä viikon aikana, saattoi energia tasot vaihdella laidasta laitaan, yleensä niin, että puolelta päivin tuli simahdettua, jota saattoi kestää parikolme tuntiakin. Siitä kun pääsi yli, niin meno yleensä maistui, joskus jopa liiaksi.Edellis seikkailussa täällä oli koettu kalustovaurioita sillä seurauksella, että oli tunkattu ja huolella, myös runkokin poikki sitä edeltäneenä päivänä.Reitin lopussa oli hieno pitkä lasku, jonka alussa tuli otp:eet. Jarrulevyt punasena kuitenkin ehjänä perille jossa odotti uudet jarrupalat, mökkimajoitus, suihku, ruoka ja olut. Oli hymy herkässä!

6.8.2015 Övre stilla – Skoganvarre  https://connect.garmin.com/modern/activity/869377345

Vaikea päivä, jo Tahko MTB:n aikana kipeytyny polvi alkoi oireelemaan pahasti, ylämäki tunkkaukset oli yhtä tuskaa, piti “suoralla jalalla yrittää kynkätä jotenkin ja aina yrittää mennä polkemalla vaikeimmistaki paikoista. Selvittiinhän siitä jotenki, enkä ollu menon esteenä. Tuli myös opeteltua seisaaltaan iT-jänteen venytystä joka helpotti aika paljon kipua. Tältä päivältä jäi mieleen muutamat loivat vauhdikkaat ja mutkaiset alamäet joita oli kiva tykkittää minkä jalat anto. Jokien ylityksiä oli paljon. Ei tullu laskettuu montako oli viikon aikana yhteensä, mutta on varmaan kolmenumeroinen luku.Illalla laskeuduimme Tenojoki laaksoon jonka ylitimme paikallisen avulla veneellä, oli mukava morjenstaa vanhaa koulukaveria joka hieman ihmetteli kun kuuluin “joukkoon”. Normi iltatoimet ja telttaan nukkumaan sikeitä.

7.8.2015 Skoganvarre – Piesjoki  https://connect.garmin.com/modern/activity/869377370

Viimeinen aamu, ylös piesjoen vartta ja tähyillen suvun maita. Sykevyötä en viittiny laittaa kuin eka päivänä ja tänä viimeisenä. Muitten kommenteista huomasin pitävän paikkansa, että sykkeet ei nouse korkealle ensimmäisen päivän jälkeen. Tunturi ylänköllä oli aika sumuinen aamu. Siitä johtumatta eturyhmä teki pienen “navigointi virheen(*lue, täysillä alamäkeen gps:sään katsomatta). meni jonkin aikaa ennenkuin saatiin porukka kasaan. Tällä pätkällä suunnistimme jonkin matkaa jossa ei ollu minkäänlaista polkua tai jälkeä.Lähellä Kevon luonnonpuistoa ja Luomusjärveä pidimme lounastauon, tällä kertaa jätin omani väliin koska retkimuona tuli jo korvista ulos. Reissun lyhyin päivä jossa riitti vesistön ylityksiä. Perillä Kaktsavarrin erämajoilla odotti sauna mökkeineen väsyneitä seikkailijoita. Saunan jälkeen sain mtbSeikkailun merkit, Nostin scalppelin auton katolle ja jätin muun ryhmän viettämään iltaa mökeille. Edessä oli tunnin ajomatka utsjoelle.

8.8.2015 Piesjoki – Kaamasmukka  https://connect.garmin.com/modern/activity/869377387

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niinkuin lajiin kuuluu, parit otb:eet sain sentään tehtyä, toisen seurauksena kypärä uusiksi ja *titityy! jarrupaloja meni kolme satsii, muita ryhmälle sattuneita kalustomurheita(mitä muistaa) oli katkennu pinna, yhdet eggbeatterit. Uskomattoman vähällä selvittiin koitokseen nähden.

Pitkäaikainen unelma oli toteutettu ja ikimuistoinen siitä tuli. Vieläkin pyörii toisinaan ajatukset noissa päivissä ja paikoissa. Viikkoon ei tarvinu miettiä muuta kuin sitä tärkeintä. Maastopyöräilyä! Suorituksena sanoisin sen olevan raskain mitä tähän mennessä kokenu lajin parissa.Ilman tuollaista ryhmää ja huotoautoa olisi melkein mahdotonta tehdä moista retkeä. Jaksamisen puolesta en kuitenkaan jännittäny vaan kuinka sopeutuu ryhmään. Kuitenkin kaikki oli tuikituntemattomia itselle ja tiiviisti ollaan viikko yhdessä. Hienosti se kuitenkin meni ja ehkä voisi toistekkin lähteä.

Retkeily ja teltta meninki sopii kyllä tosi hyvin maastopyöräilyyn, saa nauttia luonnosta oikein kunnolla ja ei se seurakaan pahitteeksi ole kairassa. Neljäs vuosi jo peräkkäin kun on Lappiin suuntautunu lefty ja kyllä tänä vuonnakin on pakko sinne päästä.

2016-01-24 11.50.08

Lisää kuvia http://opa.cig2.canon-europe.com/s/cp/Ev5dYsC73LM

Raportti tuli ”hieman myöhässä mutta tuli kuitenkin!

Tase