XC-kisat - yleistä keskustelua

Keskustelua pyöräkilpailuista ja muista pyörätapahtumista. Avoin kaikille.
Post Reply
User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3065
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by Portti » Wed Apr 05, 2017 16:27

Perheen kilpahiihtäjä on ilmoittanut kiinnostuksensa osallistua tulevana kesänä joihinkin maastopyöräkilpailuihin. Tavoitteeksi on vaatimattomasti ilmoitettu osallistuminen maastopyöräilyn SM-kisoihin, toki ymmärtämättä tarkemmin mitä maastopyöräilyn alalajia tämä voisi tarkoittaa. Noh, jonkin sortin XC-kisat lienevät realistisimpia (XCO/XCM?).

Itse en ole juurikaan tuohon XC-skeneen perehtynyt ja koska porukassamme on joitain henkilöitä, joilla on kokemusta em. kisatyypeistä, niin potentiaaliselle maastopyöräkisailijalle kaivattaisiin lisätietoa asioista.

Mikäs noiden XCOn ja XCMn ero oikeasti on? Onko XCMssä pidemmät matkat, mutta teknisesti helpommat polut? Osaatteko kertoa minkä tasoista maastoa suomalaisissa kansallisissa kisoissa ja SM-tason kisoissa ajetaan? Jos kisailija olisi 19-vuotias kilpahiihtäjätyttö, jolla kuntopohjaa kyllä löytyy, mutta kokemusta maastopyöräilystä ei juurikaan, niin miten hankalaa reiteistä selviäminen voisi olla?

Kaluston osalta tytöllä on tällä hetkellä alle tonnin jäykkäperä-Cube 26"-renkailla. Sillä ehkä pääsisi alkuun, mutta jos hommaa oikeasti meinaisi alkaa harrastamaan, niin kalustopäivityksiäkin tulisi epäilemättä tehdä. Niistä ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa enempää.
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

User avatar
MikaK
Kramppilainen
Posts: 1680
Joined: Sun Feb 11, 2007 23:44

Re: XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by MikaK » Wed Apr 05, 2017 22:59

Kannattaa liittyä LaPyyn (on SPU:n jäsenseura) ja osallistua pääsiäisen jälkeen käynnistyville maanantailenkeille (klo 18.00) urheilukeskuksesta. Siellä on paljon kisaajiakin, jotka tuntevat kaikki xc cupin radat. Xco:ssa on niin vähän N18 naisia, että podiumipaikka tulee helposti jos joka kisassa käy.

Ilman jäsenseuran jäsenyyttä ja SPU:n lisenssiä ei voi osallistua cupin kisoihin. Lisenssiin sisältyy tapaturmavakuutus mm. harjoitteluun ja kisamatkoille.

Kisoista täältä: http://maastopyoraily.com/maastopyoraily/

Lisenssistä: http://www.pyoraily.fi/lisenssi/

Nuo radat on vähän sinnepäin, esim Hyvinkään syksyn Xcm on niin tekninen, että vastaavia ei ajeta Kramppilenkilläkään. Sitten taas Seinäjoella xcm ei ole ollenkaan tekninen, mutta mutaista ylämäkeä on älyttömästi aina, vaikka olisi kuinka kuiva kesä.
Turvallisuus kuntoon - paina mieleesi hätäulosteiden sijainti.

User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3065
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

Re: XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by Portti » Thu Apr 06, 2017 8:47

Kiitos vastauksesta Mika. Fillari-lehden palstallakin oli kätevästi juuri käynnissä Mikan aloittama keskustelu XC-kisoista, joten sieltäkin sain sopivasti lisätietoa.

Ilmeisesti siis XCO:ssa kierretään lyhyttä muutaman kilometrin rataa useampaan kertaan ja XCM:ssä yleensä yksi pitkä lenkki. Polkujen teknisyyden suhteen XCM:n ratojen pitäisi vissiin olla helpompia, mutta Mikan vastauksen perusteella käytännössä ei välttämättä?

N18-sarjaan tyttö ei enää pääse kun täyttää 19 tässä kuussa. Mikäli Fillari-lehden palstan juttuja oikein tulkitsen, niin seuraava sarja on sitten naiset yleinen. Lueskelin myös SPU:n sääntöjä ja mikäli oikein ymmärsin, niin XCO:n SM-kisoissa olisi kuitenkin N23-sarja? Se kisa voisi olla hyvä tähtäin. Aika hintsusti vaan noita XCO-kisoja näytetään järjestävän ennen SM-kisoja. Jo huhtikuun lopussa on yksi kisa Liedossa, mutta se tulee liian aikaisin. Seuraava kisa sitten viikkoa ennen SM-kisoja heinäkuussa.

XCO:n SM-kisat ovat näköjään Valkeakoskella 23.7. Onko jollain tietoa, että minkälainen reitti siellä on? Entä XCM SM-kisoissa Nivalassa 9.9.?
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

User avatar
MikaK
Kramppilainen
Posts: 1680
Joined: Sun Feb 11, 2007 23:44

Re: XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by MikaK » Thu Apr 06, 2017 16:32

Kannattaa osallistua kesällä PH-Cupiin, joka on nyt työn alla. Jos Portti tai joku Kramppilainen haluaa osallistua järjestelyihin tai järjestää oman osakisan, niin viestiä minulle. Rahaa tästä ei kerholle valitettavasti jää.

Helpoin XCM -rata löytyy Korsosta kesäkuun alussa, vaikein on tuo Hyvinkään mara. Taivassalossa ajettiin maran SM-kisat viime vuonna radalla, joka olisi ollut sopiva vanhan liiton tasamaaenskaan. Valkeakosken XCO-rata https://www.youtube.com/watch?v=yU6hqun7fqA on rakennettu osittain laskettelurinteeseen, joten hapokasta on. Muutamat tekniset osuudet tappavat vauhdin, vaikka eivät mitenkään mahdottomia ajettavia olekaan, joten tekniikka olisi hyvä olla kunnossa. Uitto Jr tässä varmaankin on paras asiantuntija.

Pääsääntöisesti Marassa nuo radat ovat helpompia ja teknisten kohtien merkitys ei ole läheskään niin suuri kuin XCO:ssa. Suosittelen Korson maraa, siinä voi käydä mittaamassa vauhtiaan naisten kärkeä vastaan suht. helpossa maastossa. Ajaa voi myös ilman lisenssiä, mutta silloin tuloksia ei huomioida SM-Cupissa. Voisin kuvitella, että aloittavalle maastopyöräilijälle olisi parempi aloittaa marasta, siellä on paljon hiihtäjiä joiden perässä ei tällainen tavan pulliainen kauaa kestä. Kun tekniikka ja ajovarmuus kehittyy, kannattaa aloittaa XCO.

Nuo XCO-kisat Suomessa ovat valitettavasti olleet pienen piirin taistelua. Marttakisojen monisatapäisistä kilpailijajoukoista voi vain haaveilla, kun naisten sarjassakin kisaan saattaa startata neljä kuskia. Miesten elitessäkin ajaa reilu parikymmentä kuskia säännöllisesti. Junnuissakin tilanne on ollut huono, mutta nyt kai paranemaan päin. Sen takia naisten sarjassa ei N18 ja Eliten välissä ole tuota U23 sarjaa. SM-kisoissa onkin sitten maan mestaruuskisojen säännöt ja sarjat, jotka tulevat suoraan UCI:lta.

LaPyn vuosimaksu on edullinen, toisin kuin Krampissa (jossa elinikäisen jäsenyyden saa vain sielunsa myymällä :grin: ). LaPy myös kustantaa lisenssinhaltijalle viisi pitkän matkan marakisaosallistumista tai XCO-kisaa per kausi.
Cuppien pisteisiin oikeuttavissa kisoissa on myös käytettävä seuran ajoasua, käytännössä seuran paita riittää. Housujen tulee olla seuran housut, tai muuten pääväriltään mustat.
Turvallisuus kuntoon - paina mieleesi hätäulosteiden sijainti.

jussik
Kahvitauko kuuluu jokaiseen lenkkiin
Posts: 126
Joined: Wed Aug 29, 2007 14:51

Re: XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by jussik » Fri Apr 07, 2017 6:26

pääkaupunkiseudulla ajettavassa bianchi cupissa on kans sellasia vajaan tunnin xc kisoja. ratojen teknisyys vaihtelee paljon mut esimerkiksi maastokauden aloittava eläintarhan xc tossa huhti-toukokuun vaihteessa on helpossa maastossa. ja siellä ei tarvi lisenssiä

User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3065
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

Re: XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by Portti » Fri Apr 07, 2017 8:28

Kiitos Mika ja Jussi lisäselvennyksistä. Täytyy makustella asioita.
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

Uitto jr.
Vaihteissa löytyy
Posts: 11
Joined: Sat Apr 04, 2015 20:54

Re: XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by Uitto jr. » Fri Apr 28, 2017 18:13

Taidan olla vähän myöhässä asian kanssa, mutta annetaan nyt vielä oma näkemys.

Kuten olitkin jo kuullut, pääasiassa XCO-kilpailut ovat teknisempiä kuin XCM-kilpailut. Tästä kertoo jo se että marathon kisaan voi lähteä tutustamatta rataan, mutta xco kisoissa en sitä virhettä tekisi. Poikkeuksiakin on ja varsinkin XCO:ssa radat saattavat vaihdella vuosittain paljonkin. Esim. viime vuonna Hyvinkään XCO reitti oli teknisesti helpoin ajamani.

Kuten Jussi mainitsi, pääkaupunkiseudun Bianchi Cup on matalan kynnyksen XCO-Cup, jossa reitit pyritään suunnittelemaan niin että vähänkin maastossa käynyt niistä selviytyy. PH-Cup myös hyvä aloittelijalle, siellä itsekin ajoin ensimmäiset kisani.

XCM-kilpailut myös pääosin hyviä aloittelijalle. Hyvällä kunnolla ja kohtuullisella ajotaidolla voi päästä jo pitkälle. Teknisiä reittejä tosin löytyy myös mm. Greenrace Taivassalossa, Seitsemän veljeksen marathon hyvinkäällä ja Nivalan XCM. Helpoimmasta päästä puolestaan ovat esim. Korson XCM, Evoc MTB Rajamäellä ja Pirkka MTB tampereella. Fillarifoorumilta ja kilpailun sivuilta voi yleensä lukea etukäteen kilpailun reitistä ja vaativuudesta.

Tämän vuoden SM-kisoissa on tiedossa teknisyyttä niin XCM:ssä kuin XCO:ssa. Nivalan XCM rataa en ole itse ikinä ajanut, mutta kuulemma teknisyyttä löytyy. Valkeakosken XCO reitistä puolestaan löytyy kokemusta jonkin verran. Kisa käydään laskettelurinteessä ja teemana selkeästi on, että ylös noustaan teknisesti helppoa pätkää ja alas tullaan käytännössä enduro reittiä.

Hienoa että kiinnostusta lajiin löytyy, ja mukaan vaan. LaPyn maanantaimaastot ovat hyvää treeniä ja sieltä saa varmasti hyviä vinkkejä. Ja sinne voi tulla mukaan vaikka ei olisi seuran jäsen. Krampin lenkit ovat myös hyviä, siellä minäkin olen ajotaitoni hionut ;)

User avatar
Jari
Kramppilainen
Posts: 2391
Joined: Tue Oct 11, 2005 16:35
Location: Kouvola, ex-lahtelainen
Contact:

Re: XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by Jari » Tue May 02, 2017 12:12

Uitto jr. wrote: Krampin lenkit ovat myös hyviä, siellä minäkin olen ajotaitoni hionut ;)
Ja tuon yllä olevan muistat sitten mainita medialle kun ensimmäisen SM-mitalin saat, joka on tietenkin kultainen.
MC Kramppi - Cannondale Team
www.mckramppi.com
#mc_kramppi

User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3065
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

Re: XC-kisat - yleistä keskustelua

Post by Portti » Tue May 02, 2017 16:17

Uitto jr. wrote:Taidan olla vähän myöhässä asian kanssa, mutta annetaan nyt vielä oma näkemys...
Et ole asian kanssa ollenkaan myöhässä, kiitos lisänäkemyksistä.
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest